Een parallelproces is een onbewuste verplaatsing van gevoelens en gedragingen, emoties en reacties van de ene tussenmenselijke situatie naar de andere (Haans, 2006). Oftewel:
Wat is een parallelproces?
   Wat is een parallelproces? Oorzaken Interventies Over Contact Producten Home/welkom parallelprocessen XXP-project parallelprocessen@gmail com .
Deze verplaatsing gebeurt vaak onbewust, non-verbaal en is onvermijdelijk waar groepen voor een bepaalde tijd samenwerken. Een parallelproces is daardoor lastig te herkennen of te overzien als je er zelf middenin zit. Het wordt meestal pas opgemerkt als het functioneren van de groep stagneert. Er is dan sprake van een destructief parallelproces. Bij een tijdige herkenning kan dit proces worden besproken en doorbroken zodat de kans op negatieve gevolgen kleiner wordt.

Voorbeeld parallelproces: Een manische patient ontregelt met zijn gedrag de groep en zorgt voor chaos. Het team neemt onbewust dit gedrag over, is drukker dan anders en ook binnen het team ontstaat chaos. Gevolg: stagnatie in de teamontwikkeling. Het onrustige gevoel dat een behandelaar uit het team ervan krijgt, neemt hij mee naar huis waar zijn partner geirriteerd op reageert.

Zoals in bovenstaande voorbeeld beschreven, raakt de partner van de behandelaar indirect geirriteerd door het gedrag van een patient via de behandelaar. Ze hebben elkaar niet ontmoet, maar onbewust neemt de partner wel het gedrag van de patient over.


Haans, T. (2006). Parallelprocessen in organisatie. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum
Wat daar gebeurt, gebeurt ook hier
klik hiernaast voor een Animatiefilm over parallelprocessen